Tuesday, January 1, 2008

Cinta Semakin Hambar


Di awal bercinta semuanya akan bahagia dan sempurna. Masing-masing boleh bertolak ansur. Setiap kesilapan yang berlaku begitu mudah untuk dimaafkan. Namun usia percintaan menjadi semankin matang ada diantara kamu yang perhubungan cintanya mula menjadi goyang. Pelbagai masalah yang dihadapi membuatkan kamu dan sidia pantang bertemu, pasti ada saja yang tidak kena. Semestinya kamu binggung menghadapi situasi begini. Mahu diputuskan didalam hati masih ada sayang dan cinta. Namun andai diteruskan ada hari yang merana dan sengsara. Usah bersedih, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya tetapi sebelum itu semak dulu perkara-perkara berikut yang sering menjadi punca hubungan jadi hambar.


1. Bosan
Setiap masa berjumpa kamu dan sidia tidak pernah ada aktiviti lain selain aktiviti yg selalu bila keluar kamu lakukan bersama seperti menonton wayang dan pergi makan. tidak pernah sekali pun kamu berdua mengambil inisiatif pergi ketempat yang lebih menarik, alasan yang diberikan tidak ada “budget” (budget ini boleh diatasi dengan cara bertolak ansur, kamu berdua bukankah sudah berkerjaya so apa kata kamu kongsi berdua, bukan untuk org lain tapi untuk kamu, si dia dan percintaan kamu tentu hidup kamu juga lebih meriah dan tidak bosan bukan )

2. Tidak Jujur
Di awal percintaan kerana mahu menjaga hati, kamu dan sidia tidak pernah berterus terang apa yang kamu dan sidia suka dan tidak suka pada perangai masing-masing, akibatnya apabila terlalu lama disimpan, sampai kesatu tahap tidak tahan dan mulalah diluahkan sikit demi sikit, namun mungkin agak terlewat untuk kamu memahami diri masing-masing..( tak salah jika kamu berterus terang tentang apa yg kamu tidak suka mengenai dirinya supaya kamu tidak menjadi hipokrit..itula yang terbagus dan sidia juga pasti menerima dgn positif kerana diawal lagi dia sudah tahu apa yg tidak elok harus berterus terang sekaligus dia juga tidak bersikap hipokrit)

3. Tidak bertolak ansur
Semakin lama bercinta semakin berani untuk bertegas dengan pendirian masing-masing, hal kecil seperti memilih tempat makan pun boleh menjadi perbalahan kerana kedua-dua tidak mahu mengalah, tidak salah tegas pada pendirian, namun harus juga ada perasaan tolak ansur seperti diawal-awal percintaan dulu barulah sentiasa aman… (x salah bertolak ansur, apakata kamu rancang bersama, jika sidia mahu ketempat yang dicadangkan tak salah kan jika kamu membawa nya ketempat yang kamu inginkan dilain hari, apapun perbincangan itu perlu, dan kamu boleh berkata pada sidia kali ini mengikut selera kamu dan next time cadangan saya pula. )

4. Terlalu cemburu
Sikap si dia yang sentiasa mengawal kamu membuatkan kamu menjadi rimas dan tertekan. mana kamu pergi semuanya harus diberitahu dulu. paling membosankan apabila terlalu banyak syarat yang ditetapkan pada kamu. Sampaikan menyimpan no telefon kawan-kawan pun dipantaunya ( sikap kamu yang tak jujur juga boleh membuatkan sidia hilang kepercayaan kepada kamu so diawal percintaan tak salahkan kamu bersikap jujur padanya)

5. Selalu mengungkit
Si dia amat menyayangi kamu tetapi apa saja yang sidia berikan pada kamu semuanya mengharapkan balasan. kalau tidak sidia akan mengungkit berkali-kali. begitu juga apabila berjanji si dia mahu kamu menepatinya walau apapun terjadi, andai kamu gagal menepati janji sidia akan mengungkit setiap masa.

Antara jalan penyelesaian pada hubungan yang semakin hambar
Break Off Dulu !!!!

Biarpun kamu menemui jalan buntu dengan sikap si dia namun jangan ambil jalan mudah dengan terus memutuskan hubungan yang telah lama terjalin, kalau dalam hati masih ada sayang dan cinta kamu masih ada harapan untuk menyelematkannya.


Langkah paling baik ialah kamu dan si dia break off buat sementara waktu
- beri masa dan ruang untuk kamu dan sidia berfikir dengan tenang apakah kalian masih memerlukan diri masing-2
- Refresh semula perhubungan kamu dan sidia agar dapat kembali mesra seperti diawal-awal percintaan dulu
- Wujudkan perasaan rindu dalam diri masing-masing. Andai masih ada rindu pasti ada sayang.
- Uji diri hidup tanpa sidia disisi (adakah kamu mampu atau tidak)

Saat berpisah

Saat kamu dan si dia membawa haluan masing-masing buat sementara waktu jangan biarkan diri hanya duduk diam ataupun terperuk didalam rumah berfikir, kamu tidak akan menemui jawapannya, langkah yang sepatutnya kamu ambil ialah :-

1. Senaraikan keburukan dan kebaikannya

Setelah lama menjalinkan hubungan cinta kamu pasti sudah arif kebaikkan dan keburukkan sidia. Untuk lebih jelas kamu senaraikan satu persatu diatas kertas dan nilailah satu persatu adakah dia baik untuk kamu

2. Pergi bercuti

Pergi ketempat yang jauh dari kesibukkan adalah cara paling baik untuk berfikir dengan tenang. Beri masa untuk berehat supaya kamu boleh berfikir dengan lebih rasional serta tidak dipengaruhi oleh anasir-anasir luar

Ini adalah masa yang paling sesuai kamu melihat dan menguji kesetiannya. disaat kamu tidak ada di sisinya adakah si dia setia menanti kamu ataupun dia dengan selambanya berdampingan dengan orang lain…
Tidak salah kamu mencuba tips ini kerana apa yang pasti jodoh adalah ditangan Tuhan , cuma kita manusia kadang-kadang tak nampak apa yang ada didepan mata.

No comments: